YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler (5)

5. DOSYA: YDS / E-YDS / YÖKDİL Sınav Salonlarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorun 1: Sınav salonumu bir gün önceden gidip görmek bana çok çocukça geliyor. Ben bu işi en son ÖSS’de yapmıştım. Buna artık gerek var mı?
Çözüm 1: Size çok yakın bir yerde dahi olsa, sınava gireceğiniz binayı ve salonu en az bir gün önceden gidip görmekte sayılamayacak kadar yarar vardır:

♦ Sınava gireceğiniz bina ulaşılması zor bir yerde olabilir. Bu gibi durumlarda Google haritalarına fazla güvenmeyiniz.

♦ Ayrıca sınav salonunuz büyük bir kampusun çok ücra bir köşesinde olabilir. Sınav günü bu salonu bulmak vakit alabilir ve gerginliğe yol açabilir.

♦ Sıralar sert ve rahatsız edici olabilir. Yaz mevsimine rastlasa bile sınav günü yanınıza bir kazak fazladan alır, onu kendinize yastık yaparsınız.

♦ Salondaki flüoresan lambalardan biri bozulmuş ve tutukluk yapıyor olabilir. İdareye haber verip değiştirilmesini rica edebilirsiniz.

Sorun 2: Sınav sabahı bir saat önceden gidip okulun önünde dikilmeye gerek var mı, bilemiyorum. Bir de sınav salonuna girerken yanımıza hiçbir şey almamıza izin vermiyorlar. Acaba sınava çıplak mı gitsek?
Çözüm 2: Siz yine de sınav sabahı salona ilk girenlerden biri olun. Hem biraz heyecanınızı yatıştırırsınız, hem de mekân havasız ise, pencerelere yönelir, bir ‘açılım‘ da siz yaparsınız. Böylece sınava girecek diğer arkadaşlarınıza da faydanız olur.

Sınava girerken yanınızda bulunması yasak olan eşyaları birer birer saymaktansa, birkaç maddede yanınızda bulunabilecek eşyaları listelemek daha akıllıca olacak:

♦ YDS / E-YDS / YÖKDİL Sınava Giriş Belgeniz
♦ Nüfus cüzdanı veya pasaportunuz
♦ Şeffaf pet şişe içinde su
♦ Alyansınız

Bir not: Bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek için ilgili YDS Başvuruları, E-YDS Başvuruları ya da YÖKDİL Başvuruları dosyasında ‘Sınava girerken yanımda neler olmalı/olmamalı?’ bölümünü inceleyiniz.

Sorun 3: Bazı salonlar sınav için hiç uygun değil. İlgili kurum, bu salonlarda sınav yapılmasına nasıl izin veriyor?
Çözüm 3: Maalesef sınav salonlarında evinizin rahatlığını bulamayacaksınız. İşte bu nedenle, önceden sınav salonunuzu ziyaret etmenizi ve eğer mümkünse bazı önlemler almanızı önermiştik (bkz. Çözüm 1). Bu önlemler salonu çok konforlu bir hale getirmeyebilir, ama yaşanacak rahatsızlıkların belli bir ölçüde azaltılmasını sağlar. Ayrıca, deneme sınavlarınızı görece konforsuz mekânlarda gerçekleştirerek asıl sınava biraz daha iyi hazırlanabilirsiniz.

Sorun 4: Bazı salonlarda kolçaklı sandalyeler varmış.
Çözüm 4: Gerçi bu türden çok fazla salon yok, ama kolçaklı sandalyelerde sınav yapmak gerçekten eziyet oluyor. İnsan soru kitapçığını kolçağın üstüne koysa, cevap kâğıdı için yer bulamıyor. Silgi, kalem gibi birçok malzeme ya da eşyayı ise kucağa almak gerekebiliyor. Ve ne yazık ki, sınav anında bu konuda yapılabilecek fazla bir şey olmuyor.

Bir rica: Bu tür bir salonda sınava girmek zorunda kalırsanız, çıkışta gözetmenleri uyararak, salonun elverişsiz olduğunu ilgili kuruma bildirmelerini rica edebilirsiniz. Böylece, hiç değilse bir sonraki dönem sınava gireceklere önemli bir faydanız olur.

Sorun 5: Sınıfta sürekli konuşan ya da herhangi bir şekilde etrafını rahatsız eden biri çıkarsa?
Çözüm 5: Bazen gözetmenler kendi aralarında biraz yüksek sesle konuşabiliyor. Uygun bir lisan kullanarak, konsantre olamadığınızı belirtin ve ‘yüksek hoşgörü ve anlayışları’na sığınarak kendilerinden sessiz olmalarını ‘istirham’ edin. Olmuyorsa, asla tartışma yaratmayın ve inatlaşmayın. Sınavınızı çözmeye devam edin. Gerekirse ellerinizle kulaklarınızı tıkayın, ama asla duraksamayın.

Bazen de salondaki bir aday, (farkında olmadan) fısıldayarak soruları okuyabiliyor ya da nezle, grip vs. bir rahatsızlık sebebiyle sürekli burun çekip öksürebiliyor. Bu gibi durumlarda gözetmenden adayı uyarmasını rica edin. Ama sonuç alamıyorsanız, yolunuza devam edin.

Bir öneri: Yukarıda açıkladığımız sıkıntıyı yaşamamak için, evinizde televizyon (ya da radyo) açıkken ya da dışarıda başka görece gürültülü/rahatsız ortamlarda deneme sınavı çözmeye çalışın. Bu antrenman, sizi belli bir ölçüde konforsuz ortamlarda sınav çözmeye alıştıracaktır.

YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Süre Yönetimi dosyasından bir alıntı: Her sınav salonunda dikkatinizin dağılmasına neden olabilecek bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Yakınınızdaki herhangi bir adayın farkında olmadan ritmik bir şekilde ayağını yere vurması (ya da sallaması) bile sizi rahatsız edebilir. Ve uyarınızdan bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu da gerginliğinizi arttırabilir. Tam bu noktada, daha çok gerginleşmek yerine, o esnada cevaplamaya çalıştığınız zor bir sorunun, dış etkenlere karşı savunmanızı zayıflatmış olabileceğini düşününüz. Ortalama bir aday düzeyinin üzerindeki bir soru ile uğraşıyorsa, direncinin düşmesi ve tahammül sınırlarının zorlanması beklenen bir sonuçtur. Sınav esnasında bu türden bir gerginlik yaşarsanız, bunu bir uyarı olarak kabul ediniz ve süre yönetiminin önemini hatırlayarak size rahatsızlık veren durumla çok fazla meşgul olmadan yolunuza devam ediniz (yani diğer sorulara geçiniz).

www.bademci.com


Sayfa: 1 2 3 4 <- 5 -> 6 7