YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler (4)

4. DOSYA: YDS / E-YDS / YÖKDİL Deneme Sınavlarıyla İlgili Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorun 1: Deneme sınavları yaparken 3 saat masa başına çakılı kalmak beni çok sıkıyor. Özellikle o uzun YDS / E-YDS / YÖKDİL paragraflarını satır satır okumak zorunda olduğum düşüncesi aklıma geldikçe, bana afakanlar basıyor. Bazen sınavı tamamlayamadığım, sıkılıp bıraktığım oluyor.
Çözüm 1: YDS / E-YDS / YÖKDİL gramer, kelime ve paragraf çalışmalarınızı belli bir noktaya getirdiğinizde, artık bu parçaları birleştirip tam ölçekli deneme sınavlarına geçmenin vakti gelmiştir. Aksi takdirde bütünü oluşturamaz, işi yarım bırakmış olursunuz. Unutmayınız, YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavından önce, yaptığınız deneme sınavlarında başarılı olmalısınız. Evet, deneme sınavı çözmek size, bazen çok sıkıcı gelebilir. Ancak sıkıntının nereden kaynaklandığını biraz irdelerseniz, altından, cevabını veremediğiniz soruların çıktığını görürsünüz. Bunlar, genellikle ortalama bir YDS / E-YDS / YÖKDİL adayının düzeyini aşan sorulardır ve cevaplarının bulunması için harcanan süre arttıkça, sıkıntı katsayısı da artar.

Sitemizdeki YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Süre Yönetimi ve YDS / E-YDS / YÖKDİL Sınav Stratejisi dosyalarını dikkatle incelediğinizde, bu zorluğun aşılması için basit bir yöntem önerdiğimizi göreceksiniz: Bir soru sizi zorlamaya başladığında, bunu bir uyarı işareti olarak algılayın ve o sorudan uzak durun. Çünkü ondan size yâr olmaz. Zamanınızı boşa harcar, bu esnada başka kısmetlerinizi de küstürürsünüz. “Bütün bu anlatılanların benim sorunumla ne alakası var?” diyebilirsiniz. Olmaz olur mu? Deneme sınavları yaparken size sıkıntı veren asıl bu türden (düzeyinizin üzerindeki) sorular değil mi? Eğer onları es geçebilme disiplini edinebilirseniz, sınavı daha erken bir saatte ve sıkılmadan bitirebilirsiniz. Çünkü sayıca ne kadar çok olursa olsun, cevabını bildiğiniz hiçbir soru sizi yormaz, üzmez. Bilakis olan yorgunluğunuzu unutturur, üstüne bir de keyif verir.

Sorun 2: Deneme sınavlarında notlarım çok düşük çıkıyor ve YDS / E-YDS / YÖKDİL’i başarabileceğime dair kendime olan güvenim sarsılıyor.
Çözüm 2: YDS / E-YDS / YÖKDİL deneme sınavlarına geçmek için henüz yeterli düzeye ulaşamamış olabilirsiniz. İsterseniz, işe önce eski LYS-5* sınavlarından başlayın. O da fazla gelirse, sitemizde yakın zamanda yayınlayacağımız Düzey Belirleme Sınavı 1 ya da 2’yi kendinize uygulayıp sonucu bize bildirin.

*ÖSYM tarafından üniversite giriş sınavlarında önceki yıllarda uygulanan yabancı dil sınavı. Bu sınavın formatı ile yeni YDS / E-YDS / YÖKDİL’nin formatı neredeyse birebir aynıdır. Ancak LYS 5’in İngilizce düzeyi yeni YDS / E-YDS / YÖKDİL’e göre çok daha düşüktür.

Sorun 3: Onca bireysel çalışmadan ve YDS / E-YDS / YÖKDİL kursundan sonra, artık yaptığım deneme sınavlarında az da olsa not artışı bekliyorum. Artış şöyle dursun, notlarım ya yerinde sayıyor ya da bazen daha da düşüyor. Bunun sebebi nedir? Ben nerede yanlış yapıyorum?
Çözüm 3: YDS / E-YDS / YÖKDİL’de ya da eski adıyla ÜDS/KPDS’de sınavdan sınava bazı düzey farklılıkları olduğu bilinen bir gerçektir. Nispeten kolay bir deneme sınavından sonra, düzeyi daha yüksek ikinci bir sınavda notunuz düşebilir. Ancak siz düzeyin yükseldiğini anlamadıysanız, notunuzdaki düşüşü de açıklayamazsınız. Başka bir deyişle, ikinci (zor) deneme sınavındaki tuzakları gör(e)mediğiniz için notunuz düşmüş olabilir. Bir ihtimal daha var! Temel bilginizde eksik kalan unsurlar nedeniyle, her yeni deneme sınavına, bir önceki sınavın yanlışlarını tekrar taşıyor olabilirsiniz.

Bir öneri: Yanlış cevaplarınızın daha çok hangi soru türlerinde yoğunlaştığını belirleyin. O soru türlerine serbest çalışmalarınızda daha çok ağırlık verin. Ayrıca, bir YDS / E-YDS / YÖKDİL hazırlık kursuna devam ediyorsanız, hocanıza danışın. Onlarda pratik “yemek tarifleri” vardır. Eğer bir YDS / E-YDS / YÖKDİL kursuna devam etmiyorsanız, sanal ortamda bizden de yardım isteyebilirsiniz.

Bir yorum: Aslında Sorun 3’te dile getirdiğiniz sıkıntının çözümü için size, “Aldığınız düşük notların önemi yok. Siz çalışmanıza devam edin’ diyebilmeyi gerçekten çok isterdik. Çünkü bir öğretmene böyle öneride bulunmak yakışır. Ancak YDS / E-YDS / YÖKDİL gibi öğretmen kanaatinin bulunmadığı, tek bir soruyla adayın başarısız sayıldığı bir sınavda, bunu söylemeye dilimiz varmıyor. Evet, itiraf etmeliyiz ki, YDS / E-YDS / YÖKDİL’e hazırlanırken deneme sınavlarında aldığınız notlar başarınız için önemli bir ölçüttür. Ama sınavı başarıp başaramayacağınızı gösterecek yegâne ölçüt değildir. Çünkü bazı adaylarda ham bilgilerin beceriye dönüşme süreci daha uzun, daha zahmetli olabilir. Her aday mevcut bilgi birikimini hemen puana dönüştüremez. Bu, olağan bir durumdur. Eğer siz de bu özelliğe sahip bir aday iseniz, küsmeden ve incinmeden yolunuza (yani deneme sınavı çözmeye) devam ediniz. Deneme (antrenman) sayınız arttıkça önünüzdeki soru kitapçığının direnci azalacaktır. Bundan en küçük bir kuşkunuz olmasın.

Sorun 4: Deneme sınavlarında ya da asıl sınavda neredeyse hiçbir soruyu cevapsız bırakamıyorum. İçine girip biraz inceleyince, artık o soruyu cevaplamak zorunda olduğumu hissediyorum. Hatta bazen yanlış olacağını bile bile işaret koyuyorum.
Çözüm 4: Belli ki bu sınavın psikolojik bir savaş olduğunu unutuyorsunuz! Çoktan seçmeli sınavları klasik sistem sınavlarla karıştırıyorsunuz. Klasik (yazılı) bir sınavda, sizde olmayan bir bilgiyi önünüzdeki kâğıda aktaramazsınız. Belleğinizde ne varsa onu yazarsınız. Test usulü sınavlarda ise daha önce görmediğiniz ya da şöyle böyle hatırladığınız bir sürü bilgi, seçenekler arasında davetkâr bir biçimde size göz kırpar. Ondan sonra kedi-fare oyunu başlar. Seçenek kaçar, siz kovalarsınız. İlk başlarda heyecan yaratan, keyif veren bu oyun genellikle “karanlık bir dehliz”de sona erer! Orada azalan vakit, kaybolan ümit ve çepeçevre çaresizlik vardır. Şimdi çözümlere geçelim:

1. Örneğin, 100 üzerinden 50-65 puan hedefleyen bir aday iseniz, 80 soruda 80 doğru cevap bulmaya çalışmayın. Elinize hâkim olun ve size sorulmamış sorulardan uzak durun.

2. Yaptığınız deneme sınavlarının ortalaması, asıl sınavda alacağınız puanla ilgili önemli bir fikir verir. Bu nedenle gerçek YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavında, deneme sınavı ortalamanıza uygun sayıda işaret koyun. Örneğin, deneme sınavlarında ortalama 45/80 doğru cevabınız varsa, YDS / E-YDS / YÖKDİL sınavında işaret sayınızı en çok 52/80’de tutmaya çalışın.

3. Ancak 2. maddede önerilen yöntemi sınavdan önce mutlaka bol miktarda pratik edin. Boş bıraktığınız soruları hangi yönteme göre işaretlemeniz gerektiğini ise YDS / E-YDS / YÖKDİL Sınav Stratejisi adlı dosyamızdan öğrenin.

Sorun 5: YDS / E-YDS / YÖKDİL’de paragraf sorularını sona bırakıyorum. Ama bu bölüme ulaştığımda genellikle pilim tükenmiş oluyor. Artık o noktada YDS / E-YDS / YÖKDİL’in paragraf sorularını çözecek ne yeterli vaktim ne de sabrım kalıyor. Acaba paragrafları sınavın başında mı çözsem? Ama o zaman da gramer sorularında aynı duruma düşerim, diye korkuyorum.
Çözüm 5: Bir halterci antrenman yapacağı bir günün sabahına uyandığında, ilk iş hemen 200 kiloluk halterin altına girmez. Önce ısınma hareketleri yapar. Sonra hafif halterleri kaldırarak kendisini ağır olana hazırlar. Bu nedenle YDS / E-YDS / YÖKDİL paragraf sorularını sona bırakmanız kesinlikle doğru bir yaklaşımdır. Aynen devam ediniz. Zaten sorun paragraflarda değil, sizin yönetemediğiniz sürededir. Eğer Çözüm 4 ve Çözüm 1’e (özellikle ikinci paragrafına) uygun hareket ederseniz, bu sorun büyük oranda ortadan kalkacaktır.

Bir garanti sözü: Lütfen bize güvenin! Eğer sınavın bütün sorularını cevaplamak zorunda olmadığınızı bilir, cevapladığınız sorularda ise bir matematik problemi çözer gibi çeşitli tekniklerden yararlanabilirseniz (yani bütün soruları tek tek çevirmeye kalkmazsanız), süreyi yetiştirir hatta arttırırsınız.

Sorun 6: YDS / E-YDS / YÖKDİL paragraf sorularında doğru sayım bir türlü artmıyor. Ne yapmalıyım?
Çözüm 6: Paragrafları yanlış bir yöntemle çözüyor olabilirsiniz. Yönteminizi gözden geçiriniz. 2. dosyada Çözüm 10, 11 ve 7’deki vaka çalışmasını tekrar inceleyiniz. Çünkü metin inceleme yönteminiz yanlışsa, doğru cevap sayınız istediğiniz hızda artmaz. İlerleme çok yavaş ve sancılı olur. Ne kadar gayret etseniz de, yaşadığınız sorunu, sürekli paragraf çalışması yaparak aşamayabilirsiniz.

Bir öneri: Paragraf çalışmalarınızı, YDS / E-YDS / YÖKDİL Kursları İçin Program Önerisi adlı dosyamızın ilgili bölümünde (YDS / E-YDS / YÖKDİL Kurslarında Reading Comprehension [Okuma-Anlama] Eğitimi) açıkladığımız kaynaklara ve yönteme bağlı kalarak yürütmeyi deneyiniz. Doğrudur; bazen oturmuş bir yöntemi değiştirmek çok zor olabilir. Ancak yaptığınız değerlendirmeler yanlış yolda olduğunuzu gösteriyorsa, zararın neresinden dönseniz kârdır.

www.bademci.com


Sayfa: 1 2 3 <- 4 -> 5 6 7